Rond 460 voor Christus wordt op het Griekse eiland Kos een jongetje geboren. Het jongetje groeit op in weelde en heeft het geluk een opleiding te kunnen volgen. Als hij klaar is met zijn studie treedt hij in de voetsporen van zijn vader en wordt arts.
Over het leven van het jongetje en de man die hij wordt is weinig bekend. Over zijn nalatenschap des te meer. Als arts betwijfelt hij of ziekte een straf van de goden is. Hij koppelt ziekte aan voedsel en leefomstandigheden. Hij begint ziekte en ziekteverloop te beschrijven. Daarmee verandert hij geneeskunde in wetenschap. Het jongetje heet Hippocrates. Hij wordt gezien als vader van de moderne geneeskunde.
De doorsnede van een tumor die langs bloedvaten groeit doet Hippocrates denken aan de vorm van een krab, met de bloedvaten als poten. Hij beschrijft tumoren als καρκίνος, karnikos. Het Griekse woord voor krab. In het Nederlands is karnikos verbasterd tot kanker en krab. Maar Duitse woord Krebs betekent zowel krab als kanker. Het logo van KWF Kankerbestrijding is een krab doorboord met een zwaard. Logische keuze met deze geschiedenis in het achterhoofd.
In de tijd van Hippocrates had ik niet veel ouder dan 39 geworden. Zelfs 100 jaar geleden zou mijn toekomst er somber uitgezien hebben. Anno 2018 is mijn behandeling gericht op genezing. Met dank aan Hippocrates en al de mensen na hem die kanker onderzocht hebben!
Hippocrates (illustratie uit 1925)
Reactie plaatsen
Reacties
We hebben met aandacht het stuk over "Karnikos" gelezen en daar ook weer wat van geleerd. gelukkig dat je nu in deze tijd leeft met een heleboel mensen "achter je " die ook kanker hebben onderzocht en al veel vooruitgang hebben geboekt. Het allerbeste, groeten aan Tamara en de kinderen en héél véél STERKTE !!!!!!