Ergens langs de boorden van de Schelde ligt het dorpje Yese. Mijn geboorteplek. Een klein dorp met een rijke historie. Het dorp bloeide op rond 1870 door de kweek van oesters. Van heide en verre kwamen mensen om rijk te worden. Een kleine groep oesterbaronnen verdiende goud geld. De meerderheid was straatarm en bleef straatarm.
De kweek van oesters stagneerde in 1963. Door de koude winter vroren de Zeeuwse platte oesters kapot. Volgens het deltaplan zou de Oosterschelde afgedamd worden. Oesterboeren werden in allerijl champignonkwekers en kippenboeren. Mijn Opa werd champignonboer. De pijlerdam hield de Oosterschelde echter open. Yese bloeide opnieuw op. Niet door champignons, Opa heeft verkeerd gegokt. De positie van oesters werd ingenomen door mossels.
In 1972 organiseerde de actiegroep Oosterschelde Open op de derde zaterdag in augustus Oosterscheldedag in Yese. Tegenwoordig trekt dat feest jaarlijks zo’n 40.000 mensen naar Yese. Voor een dorp met minder dan 7000 mensen een enorm aantal. Het feest is omgedoopt naar Mosseldag. Oh ja, Yese vind je als Yerseke terug op de kaart. Maar geen enkele Yesenaer noemt Yese Yerseke!
Zaterdag is de derde zaterdag in augustus. Ik heb het geluk dat het goed weer is voor een kankerpatiënt. Warm, droog en niet zonnig. ’s Ochtends loop ik eerst een rondje hard met mijn moeder. Daarna gaan we over de braderie, meevaren met een echte mosselkotter, naar de kermis en een hapje eten bij de Sportvisser. En ’s avonds uitgeteld op de bank. Iedereen heeft genoten! Volgend jaar weer!
Reactie plaatsen
Reacties
Wat fantastisch, rondje hardlopen met je moeder. Wat zullen jullie genoten hebben . En zo'n ge zellige mosseldag met elkaar . Heerlijk Jos wat een goede berichten
Buitengewoon dat je met Mosseldag alle onderdelen van Mosseldag hebt meegemaakt en dan mag je aan het eind best moe zijn. Ik had een act in elkaar gedraaid maar die mislukte grandioos door het gratis verkrijgen van "de schiete". Hierdoor kon ik niet op pad ! Ik vond het wel jammer anders waren we elkaar misschien nog wel "tegen gekomen ". Maar ja, "de schiete" komt en twee dagen dagen daarna was hij weer weg en toen was het geen Mosseldag meer. Dus schrijf ik net als jou: "Volgend jaar weer !" maar dan zonder "de schiete".Lekker praatje, maar dit moest er ook even uit: letterlijk en figuurlijk. Heel veel STERKTE !!!!!!!!