Nog maar 20 jaar geleden was een uitzaaiing naar de lever dodelijk. De lever was een ‘no-go’ gebied voor chirurgen. Zodra ze in de lever sneden konden ze niets meer zien door de stroom bloed die uit de lever gutste. Inmiddels zijn bij mij al drie tumoren uit mijn lever verwijderd. Hoe kan dat?
Die vraag heb ik letterlijk gesteld aan de leverchirurg. Zijn antwoord was dat er meerdere ontwikkelingen zijn geweest die operaties aan de lever nu mogelijk maken. Een belangrijke ontwikkeling is de vooruitgang in laparoscopisch opereren (kijkoperaties). Tijdens de operatie wordt de buikholte gevuld met CO2 en op druk gebracht zodat er tegendruk is voor de lever en het bloed niet de buikholte in stroomt.
Een andere vooruitgang is dat ontdekt is dat de lever uit acht segmenten bestaat die ieder afzonderlijk van bloed voorzien worden. En door de bloedvoorziening van een segment tijdelijk te remmen is het nu mogelijk om ook open operaties, dus zonder tegendruk, uit te voeren aan de lever.
Een totaal andere verbetering die de chirurg noemde is dat chirurgen vroeger geen specialisaties hadden. Dus 100 leveroperaties op een jaar werden door 50 chirurgen geprobeerd. Nu is het echt een specialisme en een leverchirurg voert veel meer leveroperaties uit en kent dat stuk van het lichaam op z’n duimpje.
Zo wordt een tumor in de lever die anno 2000 (weten we het nog, de millenniumbug?) dodelijk was nu operabel. En als patiënt voelt een leveroperatie nog minder zwaar dan een darmoperatie ook!
Reactie plaatsen
Reacties